#ErasmusDays Portugalia to super wydarzenie które odbyło się w naszej szkole. W ramach tego przedsięwzięcia nasi uczniowie przygotowali garść informacji o Portugalii, a przede wszystkim o zdrowej kuchni portugalskiej. W ramach obchodów uczniowie mieli możliwość spróbowania słodkich łakoci pochodzących z Portugali jak np. przepyszne ciasteczka cynamonowe. Ponadto, za sprawą naszej Pani wicedyrektor Edyty Raczak oraz naszych Pań anglistek: Pani Malwiny Korcz, Pani Aniki Rewers, Pani Lidii Szczublewskiej oraz Pani Oli Kubiaczyk, udało się nam zorganizować gotowanie w pracowni kucharskiej. Powstały w niej trzy bardzo apetyczne dania. Były to grzanki z cynamonem – Rabanadas, bardzo sycąca zupa dyniowa oraz pomidorowy ryż z ananasem. Te kulinarne dzieła powstały za sprawą bardzo sprawnie działających naszych uczniów: Laury Mazurek z klasy 2 WS, Szymona Kapczyńskiego, Bartka Szafrańskiego oraz Kacpra Obodzińskiego z klasy 2 WK. Gdy dania były gotowe, jako społeczność szkolna, mięliśmy okazję spróbować Portugalii na talerzu we Wrześni. Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w nasz projekt.
#ErasmusDays Portugal is a super event that was organized in our school. Celebrating this time our students prepared some information about Portugal, especially about its healthy cuisine. It gave our students an opportunity to taste some sweet snack that comes from Portugal, for example cinnamon biscuits. Thanks to our vice headteacher Mrs Raczak and our English teachers Mrs Korcz, Mrs Rewers, Mrs Szczublewskiej and Mrs Kubiaczyk it was possible to organize the cooking process of delicious Portuguese dishes: cinnamon toasts – Rabanadas, pumpkin soup and tomato rice with pineapple. Those perfect dishes were prepared in our school kitchen by Laura Mazurek, Szymon Kapczyński, Bartek Szafrański and Kacper Obodziński who are our second-year students of vocational school. When the dishes were ready we could all taste the delicious and mouthwatering pieces of Portugal on our plates.
Dodaj komentarz