Najlepsi uczniowie z ZSZ Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni uczący się w zawodzie cukiernik wzięli udział w szkoleniu kawowym Akademii Espresso. Dnia 29 kwietnia br. uczestnicy stawili się w doskonałych humorach w firmie PRIMULATOR oddział Poznań, gdzie prowadzący Leszek Borowiak z asystentką Dominiką Piotrowską w sposób profesjonalny i z pełnym zaangażowaniem przybliżyli laikom tajemnice kawy. Leszek Borowiak, jako uczestnik i medalista Mistrzostw Polski Barista, i wielokrotny sędzia Mistrzostw Polski Barista, zna zagadnienie kawy „od podszewki”. Kawa to dla nich prawdziwa pasja, którą udało im się zaszczepić w uczestnikach szkolenia. Pierwszy etap obejmował wiadomości teoretyczne dotyczące kawy, jej gatunków, narzędzi pracy baristy, zasady 4 M. W drugiej części uczestnicy poznali parametry parzenia i sposób przygotowania espresso, zasady spieniania mleka i parametry cappuccino z podstawami latte art…. I przyszedł czas na praktykę. Pierwsze kroki trochę niepewne, ale pod doskonałym i czujnym okiem pani Dominiki wszyscy pokonali tremę i doskonalili swoje umiejętności w parzeniu espresso, spienianiu mleka i tworzeniu wzorów latte art. Uczestnicy szkolenia z nieukrywanym żalem opuszczali mury firmy Primulator. Za wspaniałą atmosferę, dużo cierpliwości dziękuję panu Leszkowi Borowiakowi, pani Dominice Piotrowskiej oraz firmie Primulator za stworzenie możliwości udziału w szkoleniu.
DK
Dodaj komentarz