ETAP WOJEWÓDZKI XXIII OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK I PIEKARZ oraz
ETAP WOJEWÓDZKI I OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE KUCHARZ
AROMATYCZNIE, KOLOROWO I WIOSENNIE
Dnia 30 stycznia 2018 r. odbyły się eliminacje wielkopolskie do XXIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz oraz eliminacje wojewódzkie do I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
ZSZ Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni, Cukiernia – Kuczora oraz PSS „Społem” obchodzili X jubileusz współorganizacji tego wydarzenia. Patronat honorowy nad Turniejem objęli: WIELKOPOLSKI KURATOR OŚWIATY Elżbieta Leszczyńska, STAROSTA POWIATU WRZESIŃSKIEGO Dionizy Jaśniewicz oraz CECHMISTRZ CECHU RZEMIOSŁ RÓŻNYCH we Wrześni Marian Gawron. Patronami medialnymi była papaja.pl i Mistrz Branży.
Do turnieju zakwalifikowało się 9 uczniów w zawodzie cukiernik i 3 uczniów w zawodzie piekarz oraz 16 uczniów w zawodzie kucharz z następujących szkół województwa wielkopolskiego: Zespół Szkół Nr 4 w Lesznie (opiekun Romana Drobniak), Zespół Szkół Technicznych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego Grodzisk Wlkp.(opiekun Barbara Młynarek), Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Franciszka Ratajczaka w Kościanie (opiekun Marzena Buchowska), Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Jarocinie (opiekun Katarzyna Michalak), Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Gnieźnie (opiekun Maria Krysin), Zespół Szkół Specjalnych im. Janusza Korczaka we Wrześni (opiekun Anna Stanisławczyk), Zespół Szkół Usługowo – Gospodarczych w Pleszewie (opiekun Sabina Guz), Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni (opiekun Dorota Kaczmarek), Zespół Szkół Zawodowych w Wolsztynie (opiekun Wiesław Ziarniak), Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 w Gnieźnie (opiekun Anna Kapela), Zespół Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach (opiekun Beata Kalemba), Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Grodzisku Wlkp. (opiekun Małgorzata Sroka), Zespół Szkół Technicznych im. gen. prof. Sylwestra Kaliskiego w Turku (opiekun Marzena Maćków)
Wielkopolską Komisję Turniejową XXIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia
w Zawodzie Cukiernik i Piekarz oraz I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz reprezentowali znani i cenieni specjaliści z dziedziny cukiernictwa, kucharstwa i piekarstwa
· przewodniczący Marzena Szułczyńska – wizytator KO w Poznaniu
· z-ca przewodniczącego Dorota Kaczmarek – wicedyrektor ZSZ Nr 2 we Wrześni
· członkowie komisji w zawodzie cukiernik
1. Przemysław Kuczora – mistrz cukiernictwa
2. Mieczysław Chojnowski – mistrz cukiernictwa
3. Michał Doroszkiewicz – mistrz cukiernictwa
4. Paweł Mieszała – mistrz cukiernictwa
5. Marcin Parysek – mistrz cukiernictwa
6. Marzena Buchowska – n-l przedmiotów zawodowych
7. Barbara Młynarek– n-l przedmiotów zawodowych · członkowie komisji w zawodzie piekarz
1. Krystyna Plucińska – wiceprezes PSS „Społem”
2. Robert Błażejewski – mistrz piekarstwa, technolog
3. Marcin Dzieńkowski – mistrz piekarstwa
4. Honorata Glanc – mistrz piekarstwa
5. Wiesław Kuropatwa – technolog
6. Romana Drobniak – n-l przedmiotów zawodowych
7. Sabina Guz – n-l przedmiotów zawodowych
• członkowie komisji w zawodzie kucharz
1. Tomasz Adamski – szef kuchni
2. Wojciech Bednarek – szef kuchni
3. Manuela Gołąb – szef kuchni
4. Andrzej Gołąbek – szef kuchni
5. Maciej Zieliński – szef kuchni
6. Małgorzata Sroka – n-l przedmiotów zawodowych
7. Iwona Nowak – n-l przedmiotów zawodowych
Zmagania turniejowe rozpoczęły się w ZSZ Nr 2 we Wrześni, gdzie dyrektor szkoły Maciej Mielczarek przywitał wszystkich zgromadzonych uczestników, jury i gości. Zostały przedstawione sylwetki jurorów, plan i zadania turniejowe. Następnie uczestnicy przystąpili do części teoretycznej obejmującej treści podstawy programowej dla zawodu cukiernik, kucharz i piekarz (max. 30 pkt). Rozpiętość uzyskanych punktów z części teoretycznej była znaczna od 9 do 24 .
Część praktyczna turnieju odbyła się dla cukierników w Cukierni – Kuczora, dla kucharzy w pracowni szkolnej, natomiast dla piekarzy w piekarni PSS „Społem”. Przez 5 godzin uczniowie tworzyli prace inspirowane tegorocznym tematem przewodnim turnieju „Powiew Wiosny” (dla cukierników i piekarzy), „Potrawy z drobiem w roli głównej” (dla kucharzy). Cukiernicy musieli wykonać tort 1-piętrowy, figurki marcepanowe (2 x 2 szt.), ciastka bankietowe (2 x 5 szt.) i napis okolicznościowy z czekolady, kucharze – wykonanie 2 zestawów dania głównego zgodnie z przygotowaną przez uczestnika recepturą wykorzystującą pierś z kurczaka i wyserwowanie przygotowanych potraw, zaaranżowanych według inwencji twórczej uczestników wyłącznie na talerzach dostarczonych przez organizatora o Ø34 cm, a piekarze – eksponat artystyczny, chleb okolicznościowy, bułki poznańskie, chałki, rogale, plecionki, drożdżówki.
Komisje turniejowe oceniały organizację pracy, smak i aromat, prawidłowe zastosowanie technik i ich stopień trudności oraz higienę i estetykę pracy. Finezyjnie wykonane torty w kształcie pnia drzewa, z motywem ukwieconej łąki, pani Wiosny przyciągały uwagę jurorów. Motywy wiosenne były widoczne i w pracach piekarzy. Inny kunszt zaprezentowali kucharze, którzy zaprezentowali piersi z drobiu w różnych odsłonach. Uczniowie przystępujący do turnieju zaprezentowali umiejętności zawodowe na wysokim poziomie, o czym świadczyły wypowiedzi członków komisji. Jurorzy zachęcali uczniów do rozwijania swoich zainteresowań, pogłębianiu swoich pasji, spełnianiu marzeń na polu zawodowym. Prace uczestników turnieju można było oglądać podczas zorganizowanej wystawy, wymienić się spostrzeżeniami, przeprowadzić degustacje zaprezentowanych wyrobów. Największe uznanie zyskała wśród cukierników praca Roksany Bartłomiejczak z ZSZ Nr 2 we Wrześni, praktyki Cukiernia-Kuczora, wśród kucharzy praca Jana Darmowskiego z ZS w Pniewach a wśród piekarzy Miłosza Migaszewskiego z ZSU-G z Pleszewa.
Całodniowe zmagania turniejowe podsumował Starosta Powiatu Wrzesińskiego Dionizy Jaśniewicz, wizytator Marzena Szułczyńska oraz dyrektor szkoły Maciej Mielczarek. Puchary i medale wręczali Prezes Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej Stanisław Marczak wraz z Cechmistrze Cechu Rzemiosł Różnych we Wrześni Marianem Gawronem.
Sponsorzy Turnieju AGART, AGMAR, BACKALDRIN, BAKELS, BARBARA LUIJCKX, CECH RZEMIOSŁ RÓŻNYCH, CREDIN, CUKIERNIA KUCZORA, DAWN FOODS, ELAMED, HOTEL KOSMOWSKI, KANDY, KONSPOL, MŁYNY SZCZEPANKI, PCEZ, PRIMULATOR, PSS SPOŁEM Września, REPUBLIKA SŁONECZNA, RESTAURACJA MARGERITTA, SAVPOL, SEMIX, STAROSTWO POWIATOWE, SYGA, UNIFERM, WIR, ZEELANDIA, ZT KRUSZWICA wykazali duże zainteresowanie młodymi adeptami sztuki cukierniczej i piekarskiej. Każdy z uczestników został hojnie nagrodzony. Głównymi nagrodami były staże zawodowe, szkolenia branżowe, udział w międzynarodowych targach, literatura branżowa cenionych mistrzów, sprzęt AGD, vouchery na zakup profesjonalnego stroju, surowców czy sprzętu branżowego i wiele, wiele innych.
SZCZEGÓLOWE WYNIKI TURNIEJU
W zawodzie cukiernik:
Wyniki z części teoretycznej:
I miejsce Spławski Jan 23 pkt ZS Nr 4 Leszno
Wyniki z części praktycznej:
I miejsce Bartłomiejczak Roksana 60,71 pkt ZSZ Nr 2 Września
Ostateczne wyniki:
I miejsce Bartłomiejczak Roksana 80,71 pkt ZSZ Nr 2 Września
II miejsce Ludwikowska Dominika 77,43 pkt ZSP Grodzisk Wlkp.
III miejsce Nowak Sebastian 71,57 pkt ZS Nr 4 Leszno
W zawodzie kucharz:
Wyniki z części teoretycznej:
I miejsce Darmowski Jan 24 pkt ZS Pniewy
ex equo Hańćkowiak Klaudia 24 pkt ZSU-G Pleszew
Wyniki z części praktycznej:
I miejsce Darmowski Jan 70 pkt ZS Pniewy
ex equo Kaczmarek Klaudia 70 pkt ZSZ Nr 2 Września
Ostateczne wyniki:
I miejsce Darmowski Jan 94 pkt ZS Pniewy
II miejsce Kaczmarek Klaudia 89 pkt ZSZ Nr 2 Września
III miejsce Hańćkowiak Klaudia 86 pkt ZSU-G Pleszew
W zawodzie piekarz
Wyniki z części teoretycznej:
I miejsce Szymański Marek 16 pkt ZS Nr 4 Leszno
Wyniki z części praktycznej:
I miejsce Migaszewski Miłosz 66,14 pkt ZSU-G Pleszew
Ostateczne wyniki:
I miejsce Migaszewski Miłosz 80,14 pkt ZSU-G Pleszew
II miejsce Szymański Marek 69,14 pkt ZS Nr 4 Leszno
III miejsce Mróz Hubert 51,29 pkt ZSS Września
Finał XXIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz odbędzie się 16-18.04.2018 r. we Wrocławiu natomiast finał I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz – 23-25.04.2018 r. w Zabrzu. Do III etapu kandydują uczniowie, którzy uzyskali co najmniej 80% punktów możliwych do uzyskania. Wymagane minimum osiągnęli wśród cukierników Roksana Bartłomiejczak, kucharzy – Jan Darmowski, Klaudia Kaczmarek, Klaudia Hańćkowiak i Aleksandra Lepka a wśród piekarzy Miłosz Migaszewski.
Etap wojewódzki odbył się po raz kolejny dzięki ogromnemu zaangażowaniu dwóch firm „Cukierni –Kuczora” Przemysława Kuczory oraz PSS „Społem” w osobie Krystyny Plucińskiej. Za dopracowanie każdego punktu turnieju odpowiedzialna była ekipa organizacyjna w osobach Doroty Kaczmarek, Joanny Makowskiej, Małgorzaty Nowak, Anny Stanisławczyk i Beaty Szymańskiej.
W imieniu organizatorów wszystkim osobom związanym z turniejem, komisji oceniającej, sponsorom serdecznie DZIĘKUJE.
Dorota Kaczmarek
wicedyrektor ZSZ Nr 2
im. Powstańców Wlkp.
we Wrześni
Dodaj komentarz