Lekcja z Mistrzem Świata

Temat czekolady królował tego dnia na łamach prasy ogólnopolskiej, a nawet europejskiej za sprawą niecodziennej kolizji cysterny z płynną czekoladą na A2 w okolicy Wrześni. Temat zbiegł się z przyjazdem Mistrza Świata w Cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego, który zaprezentował uczniom z ZSZ Nr 2 we Wrześni szkolącym się w zawodzie cukiernik, arkana wiedzy z zakresu czekolady. Pod czujnym okiem Mistrza uczniowie samodzielnie temperowali czekoladę, tworzyli ganasze (fr. ganache) i z fantazją przystąpili do „wylewania” czekolady. Efektem finalnym były smakowite tabliczki czekolady i praliny. Poziom serotoniny „hormonu szczęścia” osiągnął tego dnia apogeum.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content