PROFESJONALNY KELNER – III Wielkopolski konkurs

„Kelnerzy na podium”

            W Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara ,,Rudego” w Kaliszu został zorganizowany III Wielkopolski Konkurs ,,Profesjonalny Kelner-kluczem do sukcesu zawodowego” pod Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Kalisza Grzegorza Sapińskiego.      

            Do rywalizacji przystąpiło 11 uczestników z 6 szkół gastronomicznych województwa wielkopolskiego. Celem przedsięwzięcia było: rozwijanie współzawodnictwa pomiędzy szkołami, popularyzacja dbałości o estetykę nakrycia stołu, promocja talentów młodych kelnerów kelner, pobudzanie rozwoju ucznia jego uzdolnień i zainteresowań. Część merytoryczna konkursu składała się z  przygotowania nakrycia stołu dla 4 osób na biznesowe przyjęcie zasiadanie, następnie przygotowanie pierwszego nakrycia stołu dla 2 osób do określonego menu zgodnie ze sposobem serwowania potraw oraz serwowanie napoju bezalkoholowego zgodnie z poleceniem, uczniowie w tym roku mieli do zaserwowania herbatę zaparzoną w dzbanuszku jednoporcjowym.

I miejsce zajęła Justyna Rybicka z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego w Kaliszu, przygotowana przez  Katarzynę Korpik.

II miejsce zajęła Marlena Koźmińska z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Żychlinie, przygotowana przez  Elżbietę Sell

III miejsce zdobyła Marta Lepel z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni, przygotowana przez   Annę Stanisławczyk.

Wyróżnienie otrzymała Ewa Budkowska z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni, przygotowana przez   Annę Stanisławczyk.

Fakty kaliskie o konkursie

 http://www.faktykaliskie.pl/video/995

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content