„Kelnerzy na podium”
W Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara ,,Rudego” w Kaliszu został zorganizowany III Wielkopolski Konkurs ,,Profesjonalny Kelner-kluczem do sukcesu zawodowego” pod Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Kalisza Grzegorza Sapińskiego.
Do rywalizacji przystąpiło 11 uczestników z 6 szkół gastronomicznych województwa wielkopolskiego. Celem przedsięwzięcia było: rozwijanie współzawodnictwa pomiędzy szkołami, popularyzacja dbałości o estetykę nakrycia stołu, promocja talentów młodych kelnerów kelner, pobudzanie rozwoju ucznia jego uzdolnień i zainteresowań. Część merytoryczna konkursu składała się z przygotowania nakrycia stołu dla 4 osób na biznesowe przyjęcie zasiadanie, następnie przygotowanie pierwszego nakrycia stołu dla 2 osób do określonego menu zgodnie ze sposobem serwowania potraw oraz serwowanie napoju bezalkoholowego zgodnie z poleceniem, uczniowie w tym roku mieli do zaserwowania herbatę zaparzoną w dzbanuszku jednoporcjowym.
I miejsce zajęła Justyna Rybicka z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego w Kaliszu, przygotowana przez Katarzynę Korpik.
II miejsce zajęła Marlena Koźmińska z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Żychlinie, przygotowana przez Elżbietę Sell
III miejsce zdobyła Marta Lepel z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni, przygotowana przez Annę Stanisławczyk.
Wyróżnienie otrzymała Ewa Budkowska z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni, przygotowana przez Annę Stanisławczyk.
Dodaj komentarz