Jubileuszowy XX Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz odbył się we Wrocławiu w dniach 13-15 kwietnia 2015 r. Tematem przewodnim była „Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016”.
Komitet Główny zakwalifikował do finału jubileuszowego Turnieju 25 uczniów w zawodzie cukiernik i 20 w zawodzie piekarz z 13 województw. Województwo wielkopolskie reprezentowali Michał Wośkowiak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Grodzisku Wielkopolskim i Sebastian Michalski z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 we Wrześni, praktyki Cukiernia – Kuczora (przyp. 13.01.2015 w ZSZ Nr 2 we Wrześni odbyły się eliminacje wojewódzkie wyłaniając w/w uczniów)
Turniej ten jest prawdziwym festiwalem młodych cukierników, a jego rangę podnosi fakt, że honorowy patronat nad nim objęła Minister Edukacji Narodowej a także Wojewoda Dolnośląski, Marszałek Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Kurator Oświaty, Prezydent Wrocławia i Prezes Związku Rzemiosła Polskiego
Współorganizatorami są Dolnośląska Izba Rzemieślnicza we Wrocławiu i Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu oraz Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP we Wrocławiu, Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP we Wrocławiu, Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników
W czasie dwudniowej rywalizacji uczniowie klas trzecich zasadniczych szkół zawodowych musieli wykazać się szeroką wiedzą teoretyczną i znakomitym przygotowaniem do realizacji zadań praktycznych. Zadaniem uczestników było przygotowanie tortu i figurek marcepanowych odnoszących się do tematyki turnieju, a także ciastek bankietowych i eksponatu dekoracyjnego z karmelu lub czekolady.
Prace Sebastiana Michalskiego odznaczały się dużą precyzją i dbałością o estetykę wykonania oraz spójnością tematyczną. Przygotowany przez niego tort i ciastka bankietowe oblane były czekoladą z elementami dekoracyjnymi ze złota i herbem miasta Wrocław, natomiast figurki marcepanowe przedstawiały wrocławskie krasnale, postaci z teatru i lwa z wrocławskiego ZOO. Eksponat z czekolady miał postać baletnicy.
Konkursowe współzawodnictwo stało na wysokim poziomie. Uczniowie wykazali się dużą kreatywnością i profesjonalizmem, umiejętnie wykorzystywali nowoczesne techniki dekorowania oraz różnorodne tworzywa cukiernicze. Każdy z uczestników z dużym niepokojem oczekiwał na werdykt konkursowego jury, tym bardziej, że stawka była wysoka – oprócz atrakcyjnych nagród rzeczowych było zwolnienie z jednej części egzaminu zawodowego dla laureatów Turnieju (miejsca I-VI).
Prace cukierników oceniała Komisja w składzie:
przewodniczący – Wojciech Biegański
z-ca przewodniczącego – Elżbieta Miodek
z-ca przewodniczącego – Wincenty Wolak
Członkowie oceniający: Antoni Wojewodzic, Sergiusz Siemionko, Marian Tyszko, Aneta Palczewska(nauczyciel z Zespołu Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich w Tczewie), Lucyna Prorok (nauczyciel z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach).
Jurorzy zgodnie twierdzili, iż uczestnicy są bardzo dobrze przygotowani.
Udział w Turnieju to doskonała forma promocji zawodu, a dla młodzieży – wspaniałe doświadczenie, okazja doskonalenia umiejętności praktycznych, rozwijania zdolności i zawodowych pasji.
Laureatami jubileuszowego Turnieju zostali:
I miejsce Wośkowiak Michał Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Grodzisk Wlkp.24 68,8 92,8
II miejsce Wojewoda Kinga Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 Kwidzyn 26 63,4 89,4
III miejsce Rybaczek Marlena Zespół Szkół Gastronomicznych Białystok 24 63,4 87,4
IV miejsce Leszczyński Sebastian Zespół Szkół Gastronomicznych Białystok 28 59,4 87,4
V miejsce Rogala Angelika Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich Radom 23 62,4 85,4
VI miejsce Michalski Sebastian Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 Września 21 63,4 84,4
Sebastian Michalski po części teoretycznej uplasował się na miejscu VI (21 pkt), natomiast część praktyczna została oceniona przez jurorów na 63,4 pkt – miejsce II
Organizatorzy przygotowali ranking Dziesięciolecia najlepszych szkół w Polsce przygotowujących uczniów do zawodu cukiernik i piekarz. Warto się pochwalić, że Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 we Wrześni uplasował się na miejscu VII w zawodzie cukiernik i miejscu XI w zawodzie piekarz.
Przygotowanie do turnieju do żmudna wielogodzinna praca zarówno uczestnika jak i osób wspomagających, tworzących projekt, udzielających wskazówek, to kilogramy zużytego surowca, to walka z czasem… Dlatego kieruję podziękowania dla Przemysława Kuczory i Marcina Paryska za wieloletnią współpracę i kreowanie sztuki cukierniczej wśród uczniów, angażowania się w turnieje cukiernicze w Polsce i na świecie.
Dodaj komentarz