Turnieje 30.01.2018-podsumowanie

ETAP WOJEWÓDZKI XXIII OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK I PIEKARZ oraz

ETAP WOJEWÓDZKI I OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE KUCHARZ

AROMATYCZNIE, KOLOROWO I WIOSENNIE

Dnia 30 stycznia 2018 r. odbyły się eliminacje wielkopolskie do XXIII  Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz oraz eliminacje wojewódzkie do                           I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.

ZSZ Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni, Cukiernia – Kuczora oraz PSS „Społem” obchodzili X jubileusz współorganizacji tego wydarzenia. Patronat honorowy nad Turniejem objęli: WIELKOPOLSKI KURATOR OŚWIATY Elżbieta Leszczyńska, STAROSTA POWIATU WRZESIŃSKIEGO Dionizy Jaśniewicz oraz CECHMISTRZ CECHU RZEMIOSŁ RÓŻNYCH we Wrześni Marian Gawron. Patronami medialnymi była papaja.pl i Mistrz Branży.

Do turnieju zakwalifikowało się 9 uczniów w zawodzie cukiernik i 3 uczniów w zawodzie piekarz oraz 16 uczniów w zawodzie kucharz z następujących szkół województwa wielkopolskiego: Zespół Szkół Nr 4 w Lesznie (opiekun Romana Drobniak), Zespół Szkół Technicznych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego Grodzisk Wlkp.(opiekun Barbara Młynarek), Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Franciszka Ratajczaka w Kościanie (opiekun Marzena Buchowska), Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Jarocinie (opiekun Katarzyna Michalak), Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Gnieźnie (opiekun Maria Krysin), Zespół Szkół Specjalnych im. Janusza Korczaka we Wrześni (opiekun Anna Stanisławczyk), Zespół Szkół Usługowo – Gospodarczych w Pleszewie (opiekun Sabina Guz), Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni (opiekun Dorota Kaczmarek), Zespół Szkół Zawodowych w Wolsztynie (opiekun Wiesław Ziarniak), Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 w Gnieźnie (opiekun Anna Kapela), Zespół Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach (opiekun Beata Kalemba), Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Grodzisku Wlkp. (opiekun Małgorzata Sroka), Zespół Szkół Technicznych im. gen. prof. Sylwestra Kaliskiego w Turku (opiekun Marzena Maćków)

Wielkopolską  Komisję Turniejową XXIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia

w Zawodzie Cukiernik i Piekarz oraz I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz reprezentowali znani i cenieni specjaliści z dziedziny cukiernictwa, kucharstwa i piekarstwa

        · przewodniczący                                    Marzena Szułczyńska – wizytator KO w Poznaniu

        · z-ca przewodniczącego                         Dorota Kaczmarek – wicedyrektor ZSZ Nr 2 we Wrześni

            · członkowie komisji w zawodzie cukiernik

                                                                       1. Przemysław Kuczora – mistrz cukiernictwa

                                                                       2. Mieczysław Chojnowski – mistrz cukiernictwa

                                                                       3. Michał Doroszkiewicz – mistrz cukiernictwa

                                                                       4. Paweł Mieszała – mistrz cukiernictwa

                                                                       5. Marcin Parysek – mistrz cukiernictwa

                                                                       6. Marzena Buchowska – n-l przedmiotów zawodowych

                                                                       7.  Barbara Młynarek– n-l przedmiotów zawodowych                                    · członkowie komisji w zawodzie piekarz

                                                                       1. Krystyna Plucińska – wiceprezes PSS „Społem”

                                                                       2. Robert Błażejewski – mistrz piekarstwa, technolog

                                                                       3. Marcin Dzieńkowski – mistrz piekarstwa

                                                                       4. Honorata Glanc – mistrz piekarstwa

                                                                       5. Wiesław Kuropatwa – technolog

                                                                       6. Romana Drobniak – n-l przedmiotów zawodowych

                                                                       7. Sabina Guz – n-l przedmiotów zawodowych

            • członkowie komisji w zawodzie kucharz

                                                                       1. Tomasz Adamski – szef kuchni

                                                                       2. Wojciech Bednarek – szef kuchni

                                                                       3. Manuela Gołąb – szef kuchni

                                                                       4. Andrzej Gołąbek – szef kuchni

                                                                       5. Maciej Zieliński – szef kuchni  

                                                                       6. Małgorzata Sroka – n-l przedmiotów zawodowych

                                                                       7. Iwona Nowak – n-l przedmiotów zawodowych

Zmagania turniejowe rozpoczęły się w ZSZ Nr 2 we Wrześni, gdzie dyrektor szkoły Maciej Mielczarek przywitał wszystkich zgromadzonych uczestników, jury i gości. Zostały przedstawione sylwetki jurorów, plan i zadania turniejowe. Następnie uczestnicy przystąpili do części teoretycznej obejmującej treści podstawy programowej dla zawodu cukiernik, kucharz i piekarz (max. 30 pkt). Rozpiętość uzyskanych punktów z części teoretycznej była znaczna od 9 do 24 . 

Część praktyczna turnieju odbyła się dla cukierników w Cukierni – Kuczora, dla kucharzy w pracowni szkolnej, natomiast dla piekarzy w piekarni PSS „Społem”. Przez 5 godzin uczniowie tworzyli prace inspirowane tegorocznym tematem przewodnim turnieju „Powiew Wiosny” (dla cukierników i piekarzy), „Potrawy z drobiem w roli głównej” (dla kucharzy). Cukiernicy musieli wykonać tort 1-piętrowy, figurki marcepanowe (2 x 2 szt.), ciastka bankietowe (2 x 5 szt.) i napis okolicznościowy z czekolady, kucharze – wykonanie 2 zestawów dania głównego zgodnie z przygotowaną przez uczestnika recepturą wykorzystującą pierś z kurczaka i wyserwowanie przygotowanych potraw, zaaranżowanych według inwencji twórczej uczestników wyłącznie na talerzach dostarczonych przez organizatora o Ø34 cm, a piekarze – eksponat artystyczny, chleb okolicznościowy, bułki poznańskie, chałki, rogale, plecionki, drożdżówki.

Komisje turniejowe oceniały organizację pracy, smak i aromat, prawidłowe zastosowanie technik i ich stopień trudności oraz higienę i estetykę pracy. Finezyjnie wykonane torty w kształcie pnia drzewa, z motywem ukwieconej łąki, pani Wiosny przyciągały uwagę jurorów. Motywy wiosenne były widoczne i w pracach  piekarzy. Inny kunszt zaprezentowali kucharze, którzy zaprezentowali piersi z drobiu w różnych odsłonach. Uczniowie przystępujący do turnieju zaprezentowali umiejętności zawodowe na wysokim poziomie, o czym świadczyły wypowiedzi członków komisji. Jurorzy zachęcali uczniów do rozwijania swoich zainteresowań, pogłębianiu swoich pasji, spełnianiu marzeń na polu zawodowym. Prace uczestników turnieju można było oglądać podczas zorganizowanej wystawy, wymienić się spostrzeżeniami, przeprowadzić degustacje zaprezentowanych wyrobów. Największe uznanie zyskała wśród cukierników praca Roksany Bartłomiejczak z ZSZ Nr 2 we Wrześni, praktyki Cukiernia-Kuczora, wśród kucharzy praca Jana Darmowskiego z ZS w Pniewach a wśród piekarzy Miłosza Migaszewskiego z ZSU-G z Pleszewa.

Całodniowe zmagania turniejowe podsumował Starosta Powiatu Wrzesińskiego Dionizy Jaśniewicz, wizytator Marzena Szułczyńska oraz dyrektor szkoły Maciej Mielczarek. Puchary i medale wręczali Prezes Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej Stanisław Marczak wraz z Cechmistrze Cechu Rzemiosł Różnych we Wrześni Marianem Gawronem.

Sponsorzy Turnieju AGART, AGMAR, BACKALDRIN, BAKELS, BARBARA LUIJCKX, CECH RZEMIOSŁ RÓŻNYCH, CREDIN, CUKIERNIA KUCZORA, DAWN FOODS, ELAMED, HOTEL KOSMOWSKI, KANDY, KONSPOL, MŁYNY SZCZEPANKI, PCEZ, PRIMULATOR, PSS SPOŁEM Września, REPUBLIKA SŁONECZNA, RESTAURACJA MARGERITTA, SAVPOL, SEMIX, STAROSTWO POWIATOWE, SYGA, UNIFERM, WIR, ZEELANDIA, ZT KRUSZWICA wykazali duże zainteresowanie młodymi adeptami sztuki cukierniczej i piekarskiej. Każdy z uczestników został hojnie nagrodzony. Głównymi nagrodami były staże zawodowe, szkolenia branżowe, udział w międzynarodowych targach, literatura branżowa cenionych mistrzów, sprzęt AGD, vouchery na zakup profesjonalnego stroju, surowców czy sprzętu branżowego i wiele, wiele innych.

SZCZEGÓLOWE WYNIKI TURNIEJU

W zawodzie cukiernik:

Wyniki z części teoretycznej:

I miejsce         Spławski Jan                          23 pkt             ZS Nr 4 Leszno

Wyniki z części praktycznej:

I miejsce         Bartłomiejczak Roksana        60,71 pkt        ZSZ Nr 2 Września   

Ostateczne wyniki:

I miejsce         Bartłomiejczak Roksana     80,71 pkt        ZSZ Nr 2 Września 

II miejsce       Ludwikowska Dominika     77,43 pkt        ZSP Grodzisk Wlkp.           

III miejsce      Nowak Sebastian                  71,57 pkt        ZS Nr 4 Leszno           

W zawodzie kucharz:

Wyniki z części teoretycznej:

I miejsce         Darmowski     Jan                  24 pkt             ZS Pniewy

ex equo           Hańćkowiak   Klaudia           24 pkt             ZSU-G Pleszew

Wyniki z części praktycznej:

I miejsce         Darmowski     Jan                  70 pkt             ZS Pniewy

ex equo           Kaczmarek      Klaudia           70 pkt             ZSZ Nr 2 Września

Ostateczne wyniki:

I miejsce         Darmowski    Jan                  94 pkt             ZS Pniewy

II miejsce       Kaczmarek Klaudia             89 pkt             ZSZ Nr 2 Września

III miejsce      Hańćkowiak  Klaudia          86 pkt             ZSU-G Pleszew

W zawodzie piekarz

Wyniki z części teoretycznej:

I miejsce         Szymański Marek                   16 pkt             ZS Nr 4 Leszno

Wyniki z części praktycznej:

I miejsce         Migaszewski   Miłosz             66,14 pkt        ZSU-G Pleszew

Ostateczne wyniki:

I miejsce         Migaszewski  Miłosz             80,14 pkt        ZSU-G Pleszew

II miejsce       Szymański Marek                69,14 pkt        ZS Nr 4 Leszno

III miejsce      Mróz   Hubert                       51,29 pkt        ZSS Września

Finał XXIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz odbędzie się 16-18.04.2018 r. we Wrocławiu natomiast finał I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz – 23-25.04.2018 r. w Zabrzu. Do III etapu kandydują uczniowie, którzy uzyskali co najmniej 80% punktów możliwych do uzyskania. Wymagane minimum osiągnęli wśród cukierników Roksana Bartłomiejczak, kucharzy – Jan Darmowski, Klaudia Kaczmarek, Klaudia Hańćkowiak i Aleksandra Lepka a wśród piekarzy Miłosz Migaszewski.

Etap wojewódzki odbył się po raz kolejny dzięki ogromnemu zaangażowaniu dwóch firm „Cukierni –Kuczora” Przemysława Kuczory oraz PSS „Społem” w osobie Krystyny Plucińskiej. Za dopracowanie każdego punktu turnieju odpowiedzialna była ekipa organizacyjna w osobach Doroty Kaczmarek, Joanny Makowskiej, Małgorzaty Nowak, Anny Stanisławczyk i Beaty Szymańskiej.

W imieniu organizatorów wszystkim osobom związanym z turniejem, komisji oceniającej, sponsorom serdecznie DZIĘKUJE.

Dorota Kaczmarek

wicedyrektor ZSZ Nr 2

im. Powstańców Wlkp.

we Wrześni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content