VI Międzyszkolny Konkurs Kulinarny Gniezno 2015

Dnia  22 października 2015 r w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Gnieźnie odbył się VI Międzyszkolny Konkurs Kulinarny. W konkursie wzięły udział drużyny ze szkół województwa wielkopolskiego zarówno z klas szkół zawodowych jak i technikum. Hasłem tegorocznej edycji był „Pieczony indyk na spaghetti warzywnym z puree ziemniaczanym i sosem”

W konkursie uczestniczyła 2-osobowa drużyna z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni w składzie Katarzyna Bzdok i Klaudia Zbieranek z kl. II ku / wz.

W wyznaczonym czasie 2 godzin powstawały pod okiem jury impresje na temat pieczonego indyka. Uczestnicy konkursu musieli wykazać się kreatywnością w komponowaniu smaków z mięsem drobiowym. Ekipa z Wrześni przygotowała m.in. wyśmienity sos pomidorowy na bazie miodu, który został szczególnie doceniony przez jury.

Członkiami jury byli Patryk Dziamski, uczestnik programu TOP CHEF, Michał Siudziński właściciel restauracji w Gnieźnie oraz Anna Zientalska dietetyczka poznańska. Jury brało pod uwagę smak, higienę pracy pomysłowości wykonanej potrawy. Podczas konkursu dla uczestników najtrudniejsza okazała się walka z czasem i stres.

Wyniki:

I miejsce ZSP nr 4 w Gnieźnie

II m-ce ZSZ Nr 2 we Wrześni

III m-ce ZSP w Śremie

SUKCES WRZEŚNIANEK -prasa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content