Dnia 22 października 2015 r w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Gnieźnie odbył się VI Międzyszkolny Konkurs Kulinarny. W konkursie wzięły udział drużyny ze szkół województwa wielkopolskiego zarówno z klas szkół zawodowych jak i technikum. Hasłem tegorocznej edycji był „Pieczony indyk na spaghetti warzywnym z puree ziemniaczanym i sosem”
W konkursie uczestniczyła 2-osobowa drużyna z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni w składzie Katarzyna Bzdok i Klaudia Zbieranek z kl. II ku / wz.
W wyznaczonym czasie 2 godzin powstawały pod okiem jury impresje na temat pieczonego indyka. Uczestnicy konkursu musieli wykazać się kreatywnością w komponowaniu smaków z mięsem drobiowym. Ekipa z Wrześni przygotowała m.in. wyśmienity sos pomidorowy na bazie miodu, który został szczególnie doceniony przez jury.
Członkiami jury byli Patryk Dziamski, uczestnik programu TOP CHEF, Michał Siudziński właściciel restauracji w Gnieźnie oraz Anna Zientalska dietetyczka poznańska. Jury brało pod uwagę smak, higienę pracy pomysłowości wykonanej potrawy. Podczas konkursu dla uczestników najtrudniejsza okazała się walka z czasem i stres.
Wyniki:
I miejsce ZSP nr 4 w Gnieźnie
II m-ce ZSZ Nr 2 we Wrześni
III m-ce ZSP w Śremie
Dodaj komentarz