Warto być piekarzem!
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się XIX Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki. Młodzi rzemieślnicy piekarstwa przystąpili do zmagań turniejowych 21.04.2016 roku.
W ciągu 6 godzin mieli do wykonania bułki zwykłe, chałki, knyple lub kajzerki, plecionki, rogale, drożdżówki, pieczywo artystyczne. Każdy z nich musiał także wyeksponować jak najładniej swoje wypieki i następnie przed komisją oceniającą opowiedzieć o swojej pracy. Jury oceniało wiedzę techniczną i technologiczną oraz znajomość zasad BHP- wygląd stanowiska pracy, czystość i zorganizowanie.
Podsumowanie Turnieju odbyło się 22.04.2016 roku w Wielkopolskiej Izbie Rzemiśniczej w Poznaniu. Przewodniczący Komisji Oceniającej Pan Stanisław Butka odczytał protokół końcowy.
W zmaganiach turniejowych młodych piekarzy wystartowało 15 zawodników z całej Polski. Maciej Pyzdrowski uczeń Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 we Wrześni zajął 5 miejsce i został laureatem Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki. Pieczywo artystyczne Macieja to „Chata Piekarza”.
Uczestnicy, którzy zdobyli miejsce od 1 – 6 w etapie centralnym są zwolnieni z części praktycznej egzaminu zawodowego (dotyczy to tych uczniów, którzy zdają egzamin zawodowy w Izbie Rzemieślniczej). Uczniowie Ci uzyskują ocenę celującą z części praktycznej egzaminu.
Maciej Pyzdrowski odbywa zajęcia praktyczne w Piekarni „Waldi” w Kaczanowie u Pana Waldemara Widza, w szkole osobą przygotowującą go do Turnieju jest Anna Stanisławczyk nauczyciel przedmiotów zawodowych.
.
Anna Stanisławczyk
Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 we Wrześni
Dodaj komentarz