Ile czasu należy poświęcić by osiągnąć sukces, nasuwa nam się pytanie? Rzemiosło piekarskie jest pracą ręczną i wymaga odpowiedniego doświadczenia i przygotowania zawodowego oraz ogromnej wiedzy. Od wielu lat mamy potwierdzenie, że wśród młodych piekarzy jest wielu chętnych do podjęcia takiego wyzwania. W dniu 23 i 24 kwietnia 2015 roku odbył się XVIII finał Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki. Zespół Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni reprezentowali Maciej Pyzdrowski i Michał Guzenda. W pracowni Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu piekarze piekli tzw. bułki zwykłe, knyple i plecionki, a także chałki, rogale i drożdżówki. Ze specjalnie przygotowanego ciasta formowali eksponat artystyczny – wystawienniczy w postaci chleba okolicznościowego, świątecznego, weselnego (kształt np. dowolnej figury, herbu, godła, przedmiotu, rośliny, zwierzęcia). Podczas turnieju komisja oceniająca sprawdzała wiedzę teoretyczną uczestników. Tegoroczna edycja turnieju pokazała, że poziom z roku na rok jest coraz wyższy. Jury nie miało łatwego zadania, aby wyłonić tych najlepszych.
Podsumowanie turnieju odbyło się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu. Maciej Pyzdrowski uczeń II klasy mech/wz w zawodzie piekarz zdobył IV miejsce, a Michał Guzenda uplasował się na XII pozycji. Szczególne gratulacje dla Macieja ucznia klasy II, przed nim jeszcze rok doskonalenia w zawodzie.
Maciej został laureatem XVIII Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki. Odbywa praktykę w piekarni Waldemara Widza w Kaczanowie, jego opiekunem jest Anna Stanisławczyk nauczyciel ZSZ nr 2.
Dodaj komentarz