XX OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ CUKIERNICZY im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO
Jubileuszowy XX Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego okazał się złotym strzałem dla Wiktorii Bączkiewicz z ZSZ Nr 2 we Wrześni odbywającej praktyki w „Cukierni – Kuczora”.
W dniach 28-29 marca 2017 r. w ZSPS w Poznaniu odbył się finał XX Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego.
Celem Turnieju jest podniesienie rangi zawodu i kształcenia zawodowego, nawiązanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami, szkołami i zakładami, a przede wszystkim stworzenie uczniom możliwości zaprezentowania swoich umiejętności w zakresie zdobnictwa cukierniczego.
Do zmagań finałowych zostało wyłonionych 15 uczestników z różnych regionów Polski, m.in. z Lublina, Chełma, Kościana, Bydgoszczy, Kwidzynia, Łodzi, Leszna, Poznania i Wrześni.
Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 we Wrześni wystawił dwie reprezentantki Wiktorię Bączkiewicz (Cukiernia-Kuczora) i Adriannę Grodzką (Cukiernia Cezar). Dwumiesięczne przygotowania pod czujnym okiem mistrzów szkolących z Cukierni-Kuczora: P. Kuczory i M. Paryska, z Cukierni-Cezar M. Pielichowskiego oraz z ramienia szkoły D. Kaczmarek zaowocowały przemyślanymi i oryginalnymi pomysłami.
Komisję Turniejową XX Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego reprezentowali znani i cenieni specjaliści z dziedziny cukiernictwa
· przewodniczący Marian Weber
· z-ca przewodniczącego Robert Einbacher, Piotr Koperski
· członkowie komisji Jadwiga Jabłecka, Przemysław Kuczora, Łukasz Szerszeń, Teodora Kosior, Zofia Wawryszuk
Tematyka i zasady Turnieju obejmowały treści zgodne z podstawą programową kształcenia w zawodzie cukiernik, jak również zadania ponadprogramowe. Zadaniem III etapu Turnieju było wykonanie jednego tortu o średnicy 28 cm na dowolny, wybrany temat (okoliczność), małego torciku do degustacji o średnicy 14 cm, 20 szt. ciastek bankietowych 2 rodzaje po 10 szt. w tym 10 ciastek do degustacji, 3 figurek marcepanowych o masie ok. 100 g, dekoracyjnego napisu okolicznościowego z ciemnej czekolady oraz udzielenie odpowiedzi na pytania dotyczące surowców oraz produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych (podstawa programowa – kwalifikacja T.4)
Całość wykonanej pracy musiała nawiązywać do tematu, który uczeń zobowiązany był podać pisemnie przed rozpoczęciem pracy Komisji Oceniającej wraz z określeniem smaku tortu i ciastek bankietowych. Pojawiły się prace o ciekawych tematach: Kwiecisty Ogród, Kinderbal, Gitarowy Riff, Zakręcony Świat Smerfów, Fotografika i zróżnicowanych smakach, m.in. czekoladowych, owocowych i … warzywnych. Największą trudność sprawiło uczniom wykonanie okolicznościowego napisu z czekolady. W tym zakresie reprezentantki Wrześni nie miały sobie równych.
Jurorzy po siedmiogodzinnych zmaganiach turniejowych, zdegustowaniu 15 tortów oraz 30 ciasteczek bankietowych wyłonili tegorocznych laureatów. Na najwyższym podium stanęła wrześnianka Wiktoria Bączkiewicz. Kolejny ogromny sukces wrzesińskich młodych cukierników świadczy o dużych umiejętnościach i chęciach laureatów oraz doskonałej bazie warsztatowej w zakładach szkolących.
Wyniki XX Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego
I miejsce Wiktoria Baczkiewicz 193,86 ZSZ Nr 2 Września, Cukiernia – Kuczora
II miejsce Karolina Pawluk 190,57 ZSGiH Chełm, pracownia szkolna
III miejsce Bogumiła Karolczak 180,57 ZSP Kościan, Piekarnia-Ciastkarnia Walenciak
…
IX miejsce Adrianna Grodzka 152,00 ZSZ Nr 2 Września, Cukiernia Cezar
Gratuluję laureatkom i mistrzom szkolącym osiągnięć i jednocześnie dziękuję za włożony wkład pracy, wielogodzinne przygotowania oraz możliwość uczestniczenia w tworzeniu cukierniczych arcydzieł.
DK
Dodaj komentarz